Desembrood volkoren afgebakken spelt

Zuurdesembrood volkoren speltmeel recept met havervlokken

Welkom bij deze heerlijke en voedzame recept voor desembrood van volkoren spelt! Dit brood is perfect voor wie houdt van een rustieke smaak en een knapperige korst. We maken gebruik van de Dutch oven methode, wat zorgt voor een perfecte bakresultaat. Voeg een extra dimensie toe met een topping van havervlokken. Dit recept is ideaal voor diegenen die op zoek zijn naar een huisgemaakte broodbakervaring.

Ingrediënten

  • 1 kg volkoren speltmeel
  • 700 ml lauwwarm water (bij voorkeur niet uit de warme kraan, wegens klein gezondheidsrisico)
  • 200 g actieve desemstarter (iets minder kan ook, maar dan duurt het rijzen wat langer)
  • 20 g zout (ik gebruik bakkerszout om genoeg jodium binnen te krijgen)
  • 100 g havervlokken (voor de topping)

🥖🥐🥨 Steeds meer mensen bakken met desem, jij ook?

Wil je de leukste nieuwe desemrecepten en tips ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en recepten.

Benodigdheden

Instructies

Desembrood volkoren spelt voor het bakken

Voorbereidingstijd: 15 minuten

Rijstijd: 6-8 uur

Baktijd: 45 minuten

Totale tijd: 7-9 uur

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

  1. In een grote kom, meng het volkoren speltmeel, de actieve desemstarter, en het lauwwarme water. Roer goed tot alle ingrediënten volledig zijn opgenomen.
  2. Voeg het zout toe en kneed het deeg gedurende 10 minuten tot het soepel en elastisch is.
  3. Bedek de kom met een schone theedoek en laat het deeg 6-8 uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.
  4. Na de eerste rijzing, vorm het deeg tot een bol en plaats het op een met havervlokken bestrooide ondergrond. Rol de bol zachtjes door de havervlokken zodat de bovenkant bedekt is.
  5. Verwarm je oven voor op 230°C met de Dutch oven erin zodat deze mee opwarmt.
  6. Wanneer de oven heet is, haal de Dutch oven voorzichtig uit de oven. Leg je deeg voorzichtig in de hete Dutch oven. Dek af met het deksel.
  7. Bak het brood 30 minuten met het deksel erop. Verwijder vervolgens het deksel en bak nog eens 15 minuten tot de korst goudbruin is.
  8. Laat het brood volledig afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.

Kooktips en Variaties

Voor een extra smaakvolle twist, voeg wat zaden zoals zonnebloempitten of pompoenpitten toe aan de bovenkant samen met de havervlokken. Probeer ook eens rozemarijn of gedroogde tomaten voor een mediterraanse touch!

Serveersuggesties

Dit desembrood is heerlijk met een dikke laag roomboter of als basis voor een gezonde sandwich. Probeer het met avocado en een snufje zeezout voor een heerlijke lunchoptie.

Opslaginstructies

Bewaar het afgekoelde brood in een broodzak of luchtdichte container. Het brood blijft 3-4 dagen vers. Je kunt het ook in plakken snijden en invriezen; het blijft dan tot 3 maanden goed.

Geniet van je zelfgebakken desembrood en deel je creaties met vrienden en familie!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven