Zuurdesem rozijnenbrood afgebakken

Zuurdesem rozijnenbrood met noten en volkoren speltmeel

Vandaag deel ik een heerlijk recept voor zuurdezem rozijnenbrood met noten en volkoren speltmeel. Dit brood is perfect voor diegenen die de rijke smaak van zuurdezem willen combineren met de zoetheid van rozijnen en de knapperigheid van noten. Het is voedzaam, vullend en absoluut verrukkelijk!

Recept Overzicht

  • Voorbereidingstijd: 20 minuten
  • Rijstijd: 12 uur
  • Baktijd: 45 minuten
  • Totale tijd: 13 uur en 5 minuten
  • Porties: 1 brood (ongeveer 12 sneetjes)
  • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Desem rozijnenbrood voor het bakken

🥖🥐🥨 Steeds meer mensen bakken met desem, jij ook?

Wil je de leukste nieuwe desemrecepten en tips ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en recepten.

Ingrediënten

  • 400 g volkoren speltmeel
  • 100 g actieve zuurdezemstarter
  • 300 ml water
  • 100 g rozijnen
  • 50 g gemengde noten (walnoten, amandelen, hazelnoten)
  • 1 theelepel zout
  • 50g suiker
  • Klein beetje kaneel
  • Evt. wat kurkuma

Instructies

  1. Start de Deegbereiding: Meng in een grote kom de zuurdezemstarter met het lauwwarme water en honing. Roer goed door tot de starter volledig is opgelost.
  2. Voeg de Droge Ingrediënten Toe: Voeg het volkoren speltmeel en zout toe aan het mengsel. Roer tot een ruw deeg ontstaat. Dek af met een vochtige doek en laat het 30 minuten rusten.
  3. Kneed het Deeg: Voeg de rozijnen en noten toe aan het deeg. Kneed het deeg gedurende 10 minuten tot het elastisch en glad is.
  4. Eerste Rijstijd: Plaats het deeg in een licht ingevette kom, dek af en laat het ongeveer 8-12 uur rijzen op kamertemperatuur of tot het verdubbeld is in grootte.
  5. Vorm het Brood: Haal het deeg uit de kom, druk het zachtjes plat en vorm het tot een bol of langwerpige vorm, afhankelijk van je voorkeur.
  6. Laatste Rijstijd: Plaats het gevormde deeg op een bakplaat of in een broodvorm, dek af en laat het nog eens 1-2 uur rijzen.
  7. Verwarm de Oven voor: Verwarm de oven voor op 220°C (430°F) en plaats een ovenbestendige schaal met water onderin voor stoom. Je kunt het ook bakken als Dutch oven en de temperatuur het eerste half uur nog wat warmer zetten. Vervolgens op 200 graden nog 10 minuten laten staan.
  8. Bakken: Bak het brood gedurende 40-45 minuten tot het goudbruin is en hol klinkt als je erop klopt.
  9. Afkoelen: Laat het brood volledig afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.

Kooktips en Variaties

  • Voor een extra zoete toets, voeg een handjevol gedroogde cranberries toe aan het deeg.
  • Vervang de noten door je favoriete zaden, zoals zonnebloempitten of pompoenpitten, voor een andere textuur.
  • Probeer het brood te serveren met een laagje boter en een plakje kaas voor een heerlijk ontbijt of snack.

Bewaarinstructies

Bewaar het brood in een luchtdichte zak of broodtrommel op kamertemperatuur voor maximaal 3 dagen. Je kunt het brood ook invriezen voor langere houdbaarheid. Wikkel het goed in plasticfolie en plaats het in een diepvrieszak. Het blijft tot 3 maanden goed in de vriezer. Ontdooi het op kamertemperatuur voordat je het serveert.

Ik hoop dat je geniet van dit heerlijke zuurdezem rozijnenbrood! Deel je ervaring en laat me weten hoe het is gegaan.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven