Heb je nog wat zuurdesem starter over na het voeden? Gooi het niet weg! Dit recept is perfect om je desem discard te gebruiken in hartige of zoete vegan pannenkoeken.
Wat deze pannenkoeken bijzonder maakt? Ze zijn vegan, bevatten verborgen groenten (spinazie!) en kunnen zowel hartig als zoet gemaakt worden – bijvoorbeeld met rozijnen en kaneel, of juist neutraal met kurkuma en peper.
Ideaal als voedzaam ontbijt, lunch of zelfs als lichte avondmaaltijd.
Recept: Vegan desem discard pannenkoeken (2 variaties)
Ingrediënten (voor ongeveer 4 kleine pannenkoeken)
- 100 g zuurdesem discard
- 75 g speltmeel
- 1 handje verse spinazie
- 150 ml plantaardige melk (havermelk of amandelmelk werkt goed)
- ½ tl kaneel
- ½ tl kurkuma
- snuf zwarte peper
- snuf zout
- 1 el olie voor in het beslag (optioneel, voor luchtiger pannenkoeken)
- Kokosolie of plantaardige margarine om in te bakken
Optioneel – voor de zoete variant:
- 2 el rozijnen
- 1 tl ahornsiroop of agavesiroop (in het beslag of als topping)

Bereiding
- Blender aan het werk!
Doe de spinazie, plantaardige melk, zuurdesem discard en speltmeel in de blender. Voeg ook de kaneel, kurkuma, peper en zout toe. Mix tot een glad beslag. - Verdeel het beslag in 2 delen (optioneel):
- In één helft voeg je de rozijnen toe voor een zoete pannenkoek.
- De andere helft laat je neutraal – ideaal om te combineren met hartige toppings (zoals hummus, gegrilde groenten of een plantaardige yoghurt-dip).
- Verhit een pan op middelhoog vuur.
Voeg wat kokosolie of margarine toe en bak de pannenkoeken één voor één. Draai om zodra de bovenkant droog begint te worden en de onderkant mooi bruin is. - Serveer warm!
- De rozijnenpannenkoek is heerlijk met extra kaneel en een drupje ahornsiroop.
- De neutrale variant past perfect bij hartige dips of gewoon als voedzame lunchwrap.
Tips
- Je kunt de spinazie vervangen door bijvoorbeeld boerenkool of geraspte wortel.
- Geen speltmeel in huis? Volkoren tarwemeel of havermeel werkt ook prima.
- Maak een grote batch en bewaar ze tot 2 dagen in de koelkast – even opwarmen in de pan of oven.
Deze pannenkoeken zijn een geweldige manier om voedzaam, duurzaam en lekker te eten – zonder voedselverspilling. Heb je andere manieren waarop jij je desem discard verwerkt? Laat het weten in de reacties hieronder!

