De feestdagen zijn een tijd van gezelligheid en lekker eten, en wat is er beter dan zelfgebakken brood om de tafel mee te vullen? Dit zuurdesem kerstbrood of paasstol gemaakt met volkoren speltmeel is een heerlijke traktatie. De vulling van amandelspijs met een hint van appelmoes geeft een verrassende twist aan dit traditionele recept. Laten we aan de slag gaan!
Recept Informatie
- Voorbereidingstijd: 30 minuten
- Rijstijd: 4 uur
- Baktijd: 45 minuten
- Totale tijd: 5 uur en 15 minuten
- Porties: 10-12 sneetjes
- Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Ingrediënten

Voor het Brood
- 500g volkoren speltmeel
- 200g actieve zuurdesemstarter
- 300ml lauw water
- 50g suiker
- 50g roomboter, gesmolten
- 1 tl zout
- 150g rozijnen
- 100g gedroogde cranberries (evt)
- 1 tl kaneel
- 1 tl kardemom
- Poedersuiker, voor bestrooien
Voor de Amandelspijs
- 150g amandelen (gemalen, kan ook als amandelmeel)
- 100g suiker
- 2 el appelmoes
- 1/2 tl citroenrasp
Instructies
Stap 1: Amandelspijs Voorbereiden
- Maal de amandelen fijn in een keukenmachine.
- Voeg de suiker en appelmoes toe en mix tot een samenhangend mengsel.
- Roer het ei en de citroenrasp erdoor. Zet het mengsel afgedekt in de koelkast.
Stap 2: Brooddeeg Maken
- In een grote kom, meng het speltmeel, suiker, kaneel, en kardemom.
- Voeg de actieve zuurdesemstarter en lauw water toe. Meng tot een soepel deeg.
- Voeg het zout en de gesmolten boter toe en kneed de ingrediënten goed door elkaar.
- Laat het deeg ongeveer 3 uur rijzen op een warme plek, of totdat het in omvang is verdubbeld.
Stap 3: Vullen en Bakken
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap. Verdeel de amandelspijs in het midden van het deeg.
- Strooi de rozijnen en cranberries over het deeg.
- Vouw het deeg over de vulling en druk de randen goed aan.
- Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en laat nog een uur rijzen.
- Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei.
- Bak het brood 45 minuten in de voorverwarmde oven, of totdat het goudbruin en gaar is.
Serveertips en Variaties
Serveer het brood met een laagje roomboter of een lekkere jam. Je kunt de rozijnen en cranberries vervangen door andere gedroogde vruchten zoals abrikozen of vijgen. Voor een extra feestelijke touch, bestrooi het brood met poedersuiker vlak voor het serveren.
Bewaarinstructies
Bewaar het zuurdesem kerstbrood in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur. Het blijft ongeveer 3-4 dagen vers. Je kunt het brood ook invriezen; wikkel het in plasticfolie en bewaar het tot 3 maanden in de vriezer. Laat het op kamertemperatuur ontdooien voordat je het serveert.
Geniet van je zelfgemaakte zuurdesem kerstbrood of paasstol en laat de feestdagen nog specialer zijn met deze heerlijke traktatie!

